Κάθε χρόνο, η 16η Σεπτεμβρίου γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα για τη Διατήρηση του Στρώματος του Όζοντος. Μια ημέρα ορόσημο, γνωστή και ως Παγκόσμια Ημέρα Όζοντος, σηματοδοτείται για να υπενθυμίσει σε άτομα και κυβερνήσεις τη σημασία του στρώματος του όζοντος την επιβίωση μας στη Γη.

Το στρώμα του όζοντος βοηθά στη διατήρηση της ζωής στη Γη, δημιουργώντας μια εύθραυστη ασπίδα αερίων προστασίας γύρω από τον πλανήτη που τον προστατεύει από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Ιστορία: 

Το 1994, η 16η Σεπτεμβρίου ανακηρύχθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα για τη Διατήρηση του Στρώματος του Όζοντος από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (UNGA). Η ημέρα σηματοδοτεί την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ για τις ουσίες που καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος, το 1987, για τη διατήρηση του στρώματος του όζοντος και την πρόληψη περαιτέρω ζημιών σε αυτό.

Αυτό το πρωτόκολλο, το οποίο περιορίζει τη χρήση χημικών ουσιών που καταστρέφουν το όζον, όπως αερολύματα, αλογόνια και χλωροφθοράνθρακες, ήταν τα πρώτα που επικυρώθηκαν από όλα τα 197 μέλη του ΟΗΕ.

Σημασία:

Η Διεθνής Ημέρα για τη Διατήρηση του Στρώματος Όζοντος παρατηρείται ότι αναδεικνύει τη σημασία του στρώματος του όζοντος και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να διατηρηθεί. Η ημέρα χρησιμοποιείται για να υπενθυμίσει στους πολίτες ότι μπορούν να πάρουν τα δικά τους μέτρα για την προστασία του στρώματος του όζοντος, όπως η επιλογή ηλεκτρικών συσκευών με ετικέτες «ενεργειακών αστεριών», η επιλογή δημόσιων συγκοινωνιών για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και ούτω καθεξής.

Προστατεύουμε τον εαυτό μας, σεβόμαστε τον πλανήτη μας.