Η Μαρία Χρυσοχεράκη είναι πιστοποιημένη δασκάλα Iyengar Yoga με

περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της γιόγκα. 

Μας γράφει τη δικιά της αγαπημένη συνταγή!

Ένα φαγητό πετυχαίνω αναμφισβήτητα και αυτό είναι το ριζότο! Το λατρεύω το ριζότο και όταν θέλω να μαγειρέψω για φίλους είναι η πρώτη μου επιλογή. Όπως καταλαβαίνετε, όταν βρίσκω φρέσκα σπαράγγια στη λαϊκή δεν τα χάνω. Συνδυάζονται τέλεια με το ριζότο, παρότι θέλουν λίγο χρόνο για το καθάρισμα. 


Για τη συνταγή θα χρειαστούμε:

500 γρ. φρέσκα σπαράγγια

1 Δαφνόφυλλο

2 μεγάλα κρεμμύδια

125 γρ. φρ. βούτυρο

500 γρ. ρύζι αρμπόριο

200 ml λευκό κρασί

Παρμεζάνα τριμμένη

Αλάτι

Πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Δεν θα αναφέρω πως καθαρίζονται τα σπαράγγια γιατί θα βαρεθείτε να διαβάζετε! Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να τα ξεφλουδίσετε με αποφλοιωτή. Φτιάχνω ζωμό λαχανικών με το δαφνόφυλλο, τα φλούδια από τα σπαράγγια και το ένα κρεμμύδι. Όταν είναι έτοιμος, τον στραγγίζω και τον διατηρώ ζεστό.


Στο μεταξύ, κόβω τις άκρες από τα σπαράγγια. Κόβω τον κορμό σε λωρίδες ίσου μεγέθους και τα ρίχνω στο ζωμό μέχρι να μαλακώσουν αλλά και να κρατάνε λίγο (περίπου 3-4 λεπτά). Τα αφαιρώ απ’ το ζωμό και τα κρυώνω κάτω απ’ τη βρύση. Αφού στραγγίσουν, τα αφήνω στην άκρη.


Λιώνω το βούτυρο στην κατσαρόλα. Προσθέτω ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ρύζι. Ανακατεύω και σβήνω με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το κρασί, αρχίζω να προσθέτω το ζωμό σιγά σιγά. Περιμένω να εξατμιστεί σχεδόν τελείως πριν προσθέσω κι άλλο ζωμό. Με αυτόν τον τρόπο θα ψηθεί το ρύζι. Το αρμπόριο έχει την ιδιότητα να γίνεται κρεμώδες αλλά μέσα να κρατάει λίγο.

Στο τέλος προσθέτω τα σπαράγγια, το αλάτι και το πιπέρι και το βγάζω απ’ το μάτι της κουζίνας. Ανακατεύω απαλά και κλείνω το καπάκι, αφήνοντας το ριζότο να «ξεκουραστεί». Σερβίρω με την τριμμένη παρμεζάνα και λίγο ακόμα πιπέρι.